Natural History Museum project

Designer:

Wilder Associates and Niall McLaughlin Architects

Contractor:

Blakedown Landscapes

Materials:

Bespoke Yorkstone, Green Schist Paving, Porphyry Setts, Swedish Granite Setts, Reclaimed Kerb


Details:

Full case study can be found here.

The aim of this project was to make the main entrance to The Natural History Museum wheelchair accessible and upgrade the aesthetics of the outdoor area.

Two bespoke Yorkstone ramps were added on either side of the entrance stairway. A Green Schist from Scotland was used as an edging for the Yorkstone, complimenting the blue-green porcelain banding in the museum’s walls.

The lower vehicular frontage was completely transformed. Tarmac was replaced with porphyry setts laid in an arc pattern, with the arcs pointing towards the building. The setts had a special grey palette with a little brown tint, rather than the usual burgundy-violet and orange mix. The original cubes were modified to 60-60mm x 80mm thick because of limited build-up height and smaller setts were used where the arcs met, making the pattern fit better.

A line of setts laid in rows with granite ‘wheeler’ flags set at the width of a cart’s wheels ran all the way up two ramps on either side of the building, set into more tarmac. The tarmac was replaced with the same porphyry setts used on the lower vehicular frontage. The line of setts were extended using a Swedish granite produced in Portugal. Larger setts were used along the outer radius to allow for the curve of the ramp, and the new areas also had to include the same mix of sizes. Reclaimed flat kerbs were identfied as a colour match for the wheelers, however some were too wide so the final pieces had to be carefully selected, avoiding sawn edges which would have ruined the worn, reclaimed aesthetic.

Gallery

Click images to view larger in lightbox

Newsletter Subscription

Subscribe to Newsletter